CCC MCQ CCC Study Material

Digital Financial Questions and Answers in English for CCC Exam

Digital Financial Questions and Answers in English for CCC Exam

Digital Financial Questions and Answers in English Student! here provide mcqs questions and answers in english for ccc exam, you can learn and also download pdf on your desktop or mobile.

1. Which of the following organizations/agencies has sought an emergency fund of Rs. 1000 crore from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?

A) Regional Rural & Cooperative Banks
B) RBI
C) Micro Finance Institutions
D) NABARD

Ans – D

2. Which of the following types of accounts are known as “Demat Accounts” ?

A) Zero Balance Accounts
B) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there
C) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
D) Accounts which are operated through internet banking facility

Ans – C

3. Currency notes deposited in the currency chest are the property of ____?

A) Respective bank
B) RBI
C) SBI
D) Government of India

Ans – B

4. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as ___?

A) Safe custody
B) Safe deposit
C) Locker
D) Valid safe deposit

Ans – D

5. Who among the following is the primary regulator of Banking business ?

A) Reserve Bank of India
B) Central Government
C) State Government
D) Parliament

Ans – A

6. The main business of banks is to accept deposits from the public. However, a bank can refuse to permit opening an account on behalf of ______.

A) Undesirable persons
B) Artificial persons
C) Arrested persons
D) Convicted persons

Ans – A

7. If a company, which is not a non – banking financial company wants to collect public deposits, it is governed by __Act.

A) RBI Act 1934
B) Banking companies Act
C) Companies Act 1956
D) Central Government

Ans – C

8. Cryptocurrency is a _____.

A) Plastic Money.
B) Digital Medium of Exchange
C) Digital payment
D) Both A & B

Ans – B

9. Computer Emergency Response Team India comes under ____.

A) Ministry of Communications and Information Technology
B) Ministry of Commerce.
C) RBI
D) Department of Information & Technology.

Ans – A

10. In which year India become a member of Financial Action Task Force ?

A) 1978
B) 2000
C) 2010
D) 1994

Ans – C

Digital Financial Questions and Answers in English for CCC Exam

Digital Financial MCQ Questions and Answers in English Pdf Download

About the author

Taiyari 24 Hour

Leave a Comment