CCC Study Material

CCC Objective Question and Answer Pdf

ccc objective question and answer pdf
Written by Taiyari 24 Hour

CCC Objective Question and Answer Pdf

Hello Student, आज हम आपके लिए CCC Objective Question and Answer Pdf : लेकर आये है| जहा पर आपको सीसीसी एग्जाम पेपर में पूछे जाने वाले computer fundamental ke questions दिए गए है |अगर आप लोग सीसीसी एग्जाम के लिए तैयारी कर रहे है तो यह CCC MCQ Questions with Answers जरुर पढ़े जो की आपको exam के लिए बहुत ही helpful होगा|

CCC Objective Question and Answer –

1. The brain of any computer system is

A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit

Answer : C

2. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

A) Technological advancement
B) Scientific code
C) Object Oriented Programming
D) All of the above

Answer : A

3. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?

A) FORTRAN
B) PROLOG
C) C
D) COBOL

Answer : B

4. The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is

A) Surface
B) Cylinder
C) Cluster
D) All of the above

Answer : B

5. Which of the following is the 1’s complement of 10?

A) 01
B) 110
C) 11
D) 10

Answer : A

6. A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as

A) M
B) SVC
C) IP
D) MDR

Answer : A

7. Which part interprets program instructions and initiate control operations.

A) Input
B) Storage unit
C) Logic unit
D) Control unit

Answer : D

8. The binary system uses powers of

A) 2
B) 10
C) 8
D) 16

Answer : A

9. In order to tell Excel that we are entering a formula in cell, we must begin with an operator such as

A) $
B) @
C) +
D) =

Answer : D

10. In how many generations a computer can be classified?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6

Answer : C


CCC Objective Questions with Answers Pdf को download करने के लिए नीचे दिए गए download button पर click करे-

=> Download PDF (Click Here)

Download Other Study Study Material

CCC Question Paper with Answer Pdf

CCC Book Pdf Download in Hindi and English

About the author

Taiyari 24 Hour

Leave a Comment